Tavalliset kysymykset

Yleistä tietoa

Mikä on lääketekninen tuote? Miten se eroaa lääkkeestä?
Lääketeknisiä tuotteita käytetään mm. osoittamaan, ehkäisemään, seuraamaan, hoitamaan tai helpottamaan ihmisten sairauksia. Lääketekninen tuote eroaa vaikutustavaltaan lääkkeestä. Lääketekninen tuote vaikuttaa mekaanisesti tai fysikaalisesti, kun taas lääkkeellä on farmakologinen vaikutus.  
Onko lääketekninen tuote vähemmän tehokas kuin lääke?
Tuotteen luokittelu lääketekniseksi tuotteeksi tai lääkkeeksi ei riipu siitä kuinka tehokas se on. Lääketekninen tuote voi olla tehokas siinä missä lääkekin.
Miltä tavallinen syylä näyttää?
Tavallinen syylä, verruca vulgaris, on kohouma iholla ja se sijaitsee tavallisesti käsissä tai jaloissa. Tavallisen syylän tunnistaa kukkakaalimaisesta, karheasta pinnasta.
Onko olemassa muita syylätyyppejä?
Kyllä, jopa tavallisia syylätyyppejä on useita: TAVALLISET SYYLÄT Tavalliset syylät ovat ihonvärisiä ja niillä on karkea pinta. Ne voivat esiintyä yksittäin tai ryhmissä ja voivat olla jopa herneen kokoisia. Tavalliset syylät ovat yleisimpiä käsissä ja niitä on helpoin hoitaa. Jalkasyylät ovat hieman kohollaan ja niissä on karkea pinta. Ne kasvavat jalkapohjassa ja voivat ulottua syvällekin riippuen painon jakautumisesta jalalle. Niitä on hankala hoitaa ja ne ovat usein kipeitä. Jos tarkastelee jalkasyylää hieman lähempää, voi nähdä pieniä mustia pilkkuja. Nämä eivät ole syylän juuria, kuten moni luulee, vaan verenpurkaumia, jotka ovat aiheutuneet jalalle kohdistuneesta paineesta. LITTEÄ SYYLÄ (VERRUCA PLANA) Litteät syylät ovat pieniä, tasaisia tai hieman kohollaan olevia syyliä. Ne ovat ihonvärisiä ja esiintyvät usein suurissa, jopa 20 – 100 syylän ryhmissä. Niitä voi esiintyä missä vain, mutta ne ovat tavallisimpia kasvoilla, kaulalla, käsissä,ranteissa tai polvissa. Näitä ei useinkaan diagnosoida oikein, varsinkaan kasvoissa. Niitä esiintyy usein voimakkaan raapimisen yhteydessä. LANKAMAINEN SYYLÄ (VERRUCA FILIFORMIS) Lankamaiset syylät ovat pitkiä, ohuita kasvaimia huulissa, silmäluomissa, kasvoissa ja kaulassa. KÖNSVÅRTA (CONDYLOMA ACUMINATUM) Kondyloomaa eli visvasyyliä esiintyy peräaukon ja/tai sukupuolielinten ympärillä ja ne ovat kukkakaalimaisia ihon yläpuolelle työntyviä syyliä. Niitä on lähinnä aikuisilla ja ne tarttuvat seksuaalisen kontaktin kautta. MOSAIIKKISYYLÄT Mosaiikkisyylät ovat rykelmänä esiintyviä pieniä syyliä. HUOM! Wartner jäädytyshoitoa ja Wartner syyläkynää tulee käyttää vain tavallisten käsi-ja jalkasyylien hoitoon.
Mitä minun tulisi tehdä, jos en ole varma onko ihomuutokseni syylä?
Kysy neuvoa lääkäriltä, jos olet epävarma mikä ihomuutoksesi on.